FOOTBALL SUMMER SALE - 25-75% kedvezmény futballcipőkre & Fanshop termékekre! VÁSÁROLJ MOST

BF LvLFűzős vs Fűző nélküli

2022-t írunk és a fűző nélküli futballcipő már nem csak a tervezők őrült kísérlete, mint eddig. Az egész 2006-ban kezdődött, amikor a Lotto kiadta a futurisztikus Zhero Gravity futballcipőt, ám ez akkoriban nem volt nagy hatással a futballiparra. Csak 10 évvel a megjelenésük után adta ki az adidas az első fűző nélküli cipőjét, az ACE 16+ Purecontrol-t, amely igazából elindította a "fűző nélküli" őrületet.

Megpróbáljuk elmagyarázni a legfontosabb különbségeket a klasszikus fűzős és a fűző nélküli változatok között.

Fűző nélküli cipők


Az adidas a főszereplő ezen a piacon, mivel az összes jelenlegi modellnek van fűző nélküli változata. Nemrégiben a Nike, a Puma, sőt a New Balance is elkezdte tesztelni a cipőfűző nélküli vizeket és csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek egy szintre a háromcsíkos versenytársukkal.

A fűző nélküli cipők előnyei

Valószínűleg a legtöbben egyetértünk abban, hogy a fűző nélküli futballcipőknek van egy bizonyos esztétikai vonzereje, amit nem tudunk letagadni. A varrat nélküli design, amelyet nem akadályoz cipőfűző, határozottan felkeltette a figyelmünket.
A kinézetük mellett elsősorban a labda érzetéről van szó. Sok profi játékos nemrég váltott a fűző nélküli változatra, mert jobban szeretik a "mezítlábas" érzést, ami a fűzős cipőkben nincs meg.

A fűző nélküli cipők hátrányai

A fűző nélküli cipőkkel az a fő probléma, hogy nem mindenkire illenek tökéletesen. Mindannyiunknak más és más a lábformája. Van, akinek keskenyebb, van, akinek szélesebb, és van, akinek magasabb a lábfeje. A klasszikus méretezés mellett univerzális a szabásuk, ezért lehet, hogy valakinek túl szoros vagy éppen ellenkezőleg, túl laza a lábfeje környékén. De ha ez nem jelent problémát a számodra, akkor a fűző nélküli futballcipő lehet a megfelelő választás.

Fűző nélküli futballcipők


Fűzős cipők

A fűzős cipők előnyei

A klasszikus fűzős futballcipő főként nagyszerű illeszkedést garantál. A fűzőnek köszönhetően a lábad nem csúszik a cipőben, így egy gyors irányváltás sem fog kizökkenteni. Ezen kívül, a Puma a láb "bezárását" új szintre emelte a Future 1.4 modellel, amely a kompressziós pántok mellett egy forradalmi fűzőrendszerrel is rendelkezik, amely körbeöleli a lábadat. Ez garantálja, hogy a cipő pontosan a te lábtípusodhoz illeszkedik, és hogy minden hely úgy lesz kitöltve, ahogyan kell. A klasszikusokkal tehát nem lehet hibázni.

A fűzős cipők hátrányai

A "probléma" a cipőfűzőkkel a megkötés. Hogy ezt mínusznak vesszük-e, az nagyon szubjektív, hiszen az előző bekezdésben pozitívumként említettük. Igen, több időt fogsz tölteni a cipőid bekötésével, de eddig a fűzők minden futballcipő normális részét képezték, így kételkedünk abban, hogy ez bárkit is annyira zavarna.

Fűzős futballcipők

Következtetés

A "fűzővel vagy fűző nélkül" vita mindig a személyes preferencián és a lábad formáján fog múlni. Ha atipikus lábformával rendelkezel, akkor valószínűleg jobb, ha a klasszikus cipőknél maradsz.

De ha a fűző nélküli futballcipő jól illik a lábadhoz és természetesebb érzésre vágysz a labda érintésekor, akkor nincs miért aggódnod, vásárolj egyet például az adidas elit modelljei közül még ma!