End of Season Sale - Spórolj akár 60%-ot kiválasztott termékeken -- days --:--:-- VÁSÁROLJ MOST

Interjú Aneta Sovákovával

Nemrég jelentettük be a versenyt, aminek keretében a legjobb és legérzelmesebb női focitörténetet kerestük. Végül Aneta Sováková lett a győztese a megmérettetésnek, amit "Az álmok útja"-ként neveztünk el, így ő tölthetett el egy napot a kameráink előtt, és utazott velünk Lyonba, hogy megnézze a Női Világbajnokság döntőjét.

Ebből az alkalomból kifaggattuk Anetát, hogy kiderüljön, hogyan juthat el egy fiatal lány a válogatottba, és mik a további tervei az álmok útján. Ne maradj le a fiatal tehetség teljes történetéről, amit megnézhetsz a Top4Football TV-n.

Top4Football adidas Love the game

Szia, kezdjük a legelején, hogyan kezdtél el focizni?

A nővérem vitt le focizni, ő már gyerekkora óta szeretett volna játszani, de nem akart egyedül menni, így rávett, hogy én is kipróbáljam.

Fiúk között kezdtél el játszani, később váltottál női csapatra, nagy volt a különbség?

Igazából nem. U10/U11-ben kezdtem lányokkal játszani, és abban a korban a fiúk még nem sokkal magasabbak vagy erősebbek. Volt, hogy inkább fordítva volt. 

Éreztél bármilyen előnyt más lányokkal szemben?

Mindenképpen volt előnyöm azokhoz a lányokhoz képest, akik csak női focit játszottak, de nem sok ilyen van, a legtöbb lány fiúkkal kezd el focizni, ahogy én is.

Top4Football adidas Love the game

Hogy ment a váltás a női fociba?

A nővérem és én elmentünk egy helyi nyári focitáborba, ahol az egyik edző felfedezte, hogy jól játszom. Utána beajánlott a Slaviahoz, hogy próbáljuk ki magunkat, és mi belementünk.

Univerzális játékosnak tartod magad, de mi a kedvenc posztod?

Jelenleg középső középpályásként szeretek a legjobban játszani. Ott játszom a nővérem mellett, így természetesen jó a kapcsolatunk, és könnyen megértjük egymást a pályán.

Mi a legfontosabb számodra a fociban?

A legfontosabb, hogy élvezzem a játékot. Néha a csapaton is múlik, a játékosok elkötelezettségén, mindannyiunknak minden meccsen a legjobb formánkat kellene hozni.

Top4Football adidas Love the game

Ha egy emlékezetes meccset vagy pillanatot kellene kiemelned a karrieredből, melyik lenne az?

Valószínűleg az első gólom a válogatottban. Dániában játszottunk a világbajnoki selejtező első körében. A védelemből előrefutottam segíteni a csatárunkat, és egy beadás után a labda a kapuba érkezett.

Van példaképed a fociban?

Nincs igazán egy példaképem, de a kedvenc játékosom Alex Morgan, a férfiak között pedig Marcelo a Real Madridból.

Követed a focit a saját meccseiden kívül is?

Néha igen, de jobban szeretem játszani.

Top4Football adidas Love the game

Figyelemmel követed a Női Világbajnokságot? Van, akire felfigyeltél? Szerinted ki lesz a világbajnok?

Igen, követem az eseményeket. A legtöbb meccs nagyon színvonalas. Eddig az Egyesült Államok csapata tetszett leginkább, úgy gondolom, hogy ők újra meg tudják nyerni.

A férfiaknak nagyon fontosak a focifelszereléseik, és mindent tudnak a futballcipőikről. Ez ugyanígy van a nőknél is?

Úgy gondolom, hogy a férfiak többet foglalkoznak ezekkel. Nem beszélhetek minden nő nevében, de szerintem mi leginkább a kinézet és a kényelem alapján döntünk. Be kell vallanom, nekem a kinézet számít leginkább.

Melyik a kedvenc futballcipőd?

Apukám mindig azt mondta, hogy Mundialt vegyek, mert azok a legjobb minőségűek, de azok az idők már elmúltak. Én a "zoknis" cipőket szeretem, most Nemezizt hordok.

Top4Football adidas Love the game

Mi az álmod a fociban? Melyik csapatban szeretnél játszani?

Az álmom, hogy profiként focizhassak, hogy azzal foglalkozhassak, amit szeretek. Azonban azt is tudom, hogy a fociban, mint ahogy az életben is, bármi megtörténhet, ezért nem hanyagolom el a sulit sem. Nincs egy konkrét álomcsapatom, olyan csapatban szeretnék játszani, ahol annyit javulhatok, amennyit csak tudok.

Bekerültél a cseh női válogatottba, ami óriási teljesítmény. Mit tanácsolnál a fiatal lányoknak, akik erről álmodoznak?

Azt tanácsolnám, hogy ameddig csak lehet, játsszanak fiúk között, mert a fociban így fognak a legtöbbet tanulni. És még azt, hogy ha nem mennek jól a dolgok akkor se adják fel, és eddzenek egyedül is a csapatedzéseken kívül.

És a klasszikus kérdés a végére, miért szereted a focit?

Azért szeretem a focit, mert segít kikapcsolni, mindig, amikor pályára lépek, elfelejtem a problémáimat. Fontos számomra, hogy legyenek álmok az életemben, és a foci megadja nekem az álmokat.

Mikoláš Bartoš - Top4Football