FOOTBALL SUMMER SALE - 25-75% kedvezmény futó & lifestyle termékekre! VÁSÁROLJ MOST

Hogyan válaszd ki a megfelelő focilabdát gyerekeknek és felnőtteknek?


Egy kis képzelőerővel bármi lehet focilabda. Aki szabályos focilabdát keres, annak azonban tudnia kell a választ néhány alapvető kérdésre. Mivel többféle méretű és fajtájú labda létezik. Ki, hol/milyen talajon és milyen gyakran fog vele játszani, ezek a legfontosabbak. 

Focilabdák méret szerint

A labdák mérete 1-től 5-ig terjed. A legkisebb labdákat elsősorban a gyerekek használják, mivel könnyebbek, és könnyebben irányíthatóak.

  • 5-ös focilabda: általában a leggyakrabban használt focilabda. Ezeket 12 éves kortól felfelé használják a gyermekek versenymérkőzéseire. Azonban az sem kirívó, ha a fiatalabb gyerekek játszanak ilyen méretű labdával. Az 5-ös méretű labdák átmérője körülbelül 22 cm. Az 5-ös méretű labdák súlya körülbelül 410 és 450 g között mozog. Az egyetlen kivételt a strandon mezítlábas focihoz használt könnyű labdák jelentik. És a futsal labdák, amelyeket a teremlabdarúgáshoz használnak. Ezek egy kicsit kisebbek (annak ellenére, hogy 5-ös méretként vannak feltüntetve) és egy kicsit nehezebbek, hogy kisebb legyen a pattogásuk.
  • 4-es focilabda: 8 és 12 év közötti gyerekek edzéseire és mérkőzéseire használják. Átmérő: közel 21 cm. Kicsit könnyebb, körülbelül 350 gramm.
  • 3-as focilabda: 8 éveseknek és fiatalabbaknak. Átmérő: 19 cm. Súlya ebben az esetben körülbelül 290 g.
  • 1-es és 2-es focilabda (átmérője kb. 15 cm) a legfiatalabb labdajátékosok számára. Méretüknek köszönhetően gyakorlatilag bárhová magunkkal vihetjük őket, így ezek tökéletes ajándéknak, valamint a technika fejlesztésére is kiváló eszköznek bizonyulnak. 

Ha freestyle labdákat keresel, egy speciális 4,5-es méretbe is belebotolhatsz. A skillballok valamivel kisebbek és tapadósabbak, így könnyebb velük trükköket végrehajtani. 

Labdák talaj szerint

Igen, a futballt alapvetően bárhol és bármivel lehet játszani, ezért olyan népszerű. Azonban a labdával való játék a megfelelő felületen, olyanon, amelyre a labda készült, növeli annak élettartamát, és bizonyos esetekben javítja a játékélményt is. 
A freestyle labdák mellett, ahol a labda a legtöbbször a levegőben van, vannak futsal labdák is. Kicsit nehezebbek és kevésbé pattogósak, amelyeket beltéri labdarúgáshoz használnak. Aztán vannak könnyű labdák, amelyeket mezítlábas, strandon való játékra terveztek. Vannak tartósabb labdák is, amelyek kibírják a betonon való játékot. A legelterjedtebbek pedig még mindig a füves pályákra szánt labdák.


Labdák minőség alapján

A megfelelő forma, méret, súly, nyomás és e kritériumok időben történő fenntartása, valamint a pattogás, az egyensúly és a vízfelvétel. Ezeket a mérőszámokat figyeli a FIFA, amikor a labdák minőségi tanúsítványait ítéli oda. Egy labda a következő három közül kaphat egy tanúsítványt.

Focilabda tanúsítványokloga certifikátů kvality FIFA

1. A focilabdák legmagasabb minőségét a FIFA QUALITY PRO matrica garantálja. Minden prémium kategóriás meccslabdán megtalálható. Minden profi bajnoki és nemzetközi mérkőzésen, beleértve a Bajnokok Ligáját és a világbajnokságokat is, ezekkel játszanak. Az elit csapatok természetesen ezekkel is edzenek. Az áruk valahol 30 000 Ft körül kezdődik. 

2. A minőség második szintje a FIFA QUALITY matrica. A legtöbb ilyen labda az edzőlabdák között található. Kiválóan alkalmasak a nem profi kategóriák mérkőzéseire is. Ár-érték arányban ez az arany középút. 

3. Aztán ott van az IMS (Internation matchball standard). Ez a matrica garantálja, hogy a labda megfelel a FIFA minőségi labdára vonatkozó alapvető követelményeinek. Ezek a labdák elsősorban szabadidős vagy edzőlabdák.


A legolcsóbb labdákon nincsenek minőségi matricák. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz minőségűek, mivel a FIFA-tesztelés önkéntes, és az egyes gyártóktól függ, hogy az adott termék esetében érdekeltek-e az elismerés megszerzésében. Számos más szempont is tükröződik a labdák árában. Például a felhasznált anyagok és a gyártási módszer.

Focilabdák anyag szerint

A focilabda két fő részből áll. Mindkettő, a belső és a külső, többféleképpen és különböző anyagokból készülhet, ami közvetlenül befolyásolja az árat. 

A belső rész
A focilabda belső része lehet latexből, butilból vagy gumiból.
A legjobb meccslabdákhoz latex belső részt használnak. Ez biztosítja a legjobb érintkezést, repülési mintázatot és minőségi pattogást. A butilhoz képest gyakrabban kell felfújni.
A butil belső részeket főként edzőlabdákhoz és néhány meccslabdához is használják. Jobban tartják a nyomást, és hosszú távon is tartósabbak, mint a latex belsejűek. A repülési mintáik ezeknek is nagyon jók. Bár általában kicsit keményebbek és nehezebbek. A legolcsóbb labdák belseje gumi. Ez tartja a legtovább a légnyomást, és elég tartós. Nem nyújt olyan jó érintkezést vagy repülési mintázatot, mint az előző kettő. 

Külső réteg
A labdarúgó külső rétegéhez - a belső részhez hasonlóan - három fő anyagot használnak. PU - poliuretán, PVC - polivinil-klorid, vagy a kettő keveréke.
A felső réteg minősége első tapintásra felismerhető. A labdával való legjobb érintkezést a poliuretán biztosítja, amely puha réteget képez a felületen. Ezen kívül a modern labdák felülete finom vagy durvább mintázatú, ami tovább javítja az érintkezést. Általában az olcsóbb, sima felületű labdák talán valamivel ellenállóbbak a vízzel szemben, de nedves felületen csúsznak, és nem olyan könnyen kezelhetőek.  

Labdák a gyártás módja szerint

A futball folyamatosan fejlődik. Ennek része maga a labda. A barna bőrlabdát (amely sok vizet tudott és tud is magába szívni) fokozatosan alakították át az általánosan ábrázolt labdává, amely így néz ki: ⚽ 32 fekete-fehér panel ötszög alakban. Ezt az 1970-es években vezették be. Az idő múlásával és a technológia fejlődésével egyre kevesebb panellel rendelkező, különböző formájú és színű labdákat mutattak be. Minden gyártó a saját formát és panelelrendezést talált ki magának. A mai focilabdák fő különbsége a panelek összekapcsolásának módjában rejlik.
A labdákat varrat nélküli és látható varratokkal ellátott labdákra lehet osztani. A varrat nélküli labdákat hőtömítéssel illesztik össze. Ezek tartósabbak, vízállóbbak és jobb a tapadásuk, ami jobb irányíthatóságot jelent. A látható varrással ellátott labdákat kézzel vagy géppel varrják. A legfejlettebb labdák pedig a kettő kombinációjával készülnek. 

Hogyan ápold a focilabdát

A megfelelő ápolás meghosszabbítja az élettartamot. Ez a labdarúgásra is vonatkozik. Jó, ha játék után eltávolítjuk az összes szennyeződést róla, mivel az hosszabb idő alatt károsíthatja a felső réteget. A fémtűt a felfújás előtt meg kell nedvesíteni (víz vagy nyál is megteszi), hogy ne sérüljön meg a szelep. A labdában lévő nyomásnak valahol 0,6 és 1,1 bar között kell lennie. Az ideális nyomás egy adott labdához közvetlenül a szelep mellett van kiírva. Ha nincs, vagy nincs nálad nyomásmérő, akkor az érzésedre hallgass, és ne fújd túl a labdát, hogy megóvd a varratokat. Tárold a labdát szobahőmérsékleten, 15 °C felett, és télen ne hagy kint a labdát, és ne tedd fűtőtestre sem. És ami a legfontosabb: használd a labdát, amilyen gyakran csak akarod, és élvezd a játékot!